|
Το 1982
δοκίμασε για πρώτη φορά ξηρό Μοσχούδι (μικρόρρωγο Μοσχάτο Ρίου) στην περιοχή της Πάτρας και αποφάσισε να το καλλιεργήσει στην Κορινθία. Στην πορεία, το Μοσχούδι έμελλε να γίνει η κύρια λευκή ποικιλία του Κτήματος Παπαργυρίου, δίνοντας το δημοφιλές Papargyriou Blanc (από Μοσχούδι και Ασύρτικο) και το γλυκό «Όψιμος Τρύγος».
Το 1983 ξεκινά η κατασκευή του οινοποιείου και μελλοντικού σπιτιού της οικογένειας, μέσα στους αμπελώνες, το οποίο ολοκληρώθηκε το 1996. Κατά την περίοδο αυτή η οικογένεια Παπαργυρίου κατοικεί στο Κιάτο, έχοντας φύγει οριστικά από την Αθήνα. Εκτός από το κρασί παράγονται επίσης σουλτανίνα, ελαιόλαδο και λεμόνια. Το 1993 το Κτήμα μας παίρνει άδεια εμφιάλωσης και αρχίζει να πουλά τα πρώτα του μπουκάλια, κυρίως στη Γερμανία και τα υπόλοιπα σε ιδιώτες στην Ελλάδα.
Η συνολική παραγωγή είναι γύρω στα 5000 μπουκάλια. Παράλληλα, τα δύο παιδιά του ιδρυτή του κτήματος, Γιάννης και Eλπίδα, σπουδάζουν στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών και συνεχίζουν με μεταπτυχιακές σπουδές στο Ινστιτούτο Αμπέλου Geisenheim της Γερμανίας. Με την επιστροφή του από τη Γερμανία στα τέλη του ’96, ο Γιάννης Παπαργυρίου σταδιακά στρέφει το Κτήμα προς ολοένα πιο ποιοτικά κρασιά, αναλαμβάνοντας την οινοποίηση. Κατά την 5ετία 1998-2003 γίνεται εκσυγχρονισμός του μηχανολογικού εξοπλισμού του οινοποιείου, με αγορά ψυκτικού μηχανήματος και δεξαμενών, ενώ για πρώτη φορά τα κόκκινα κρασιά παλαιώνουν σε δρύινα βαρέλια barrique.
|
|